Blockquote

sobota 29. srpna 2015

Bramborový guláš s tempehem - snadná a sytá večeře do 30 minut / Potatoe goulash with tempeh - easy and rich dinner till 30 minutes


Máte pořádný hlad a potřebujete rychle něco uvařit?

Tenhle guláš zvládnete do půl hodiny.

Na tuhle dobrotu jsem použil:

-  cca 10 brambor
- 1 ks uzeného tempehu
- mletá paprika sladká kouřová
- kmín drcený
- sůl
- pepř
- nové koření (3 kuličky)
- bobkový list (4 ks)
- 2 cibule
- česnek (3 stroužky)
- olej
- umeocet
- lahůdkové droždí
- tamari
-  hraška na zahuštění nebo kukuřičný škrob (není nutné)

Nejtěžší práce je oloupat brambory a nakrájet je na malé kousky :)

Poté si na nakrájíme najemno cibuli a česnek a orestujeme na rozpáleném oleji v hrnci cca 3 minuty.
Tempeh si taky nakrájíme na malé kostky a restujeme další 2 minuty. Tempeh osolíme, opepříme,  přidáme bobkový list a nové koření, posypeme paprikou a podlijeme trochou tamari.

Zalijeme cca 2 litry horké vody, přidáme brambory a můžete začít z ochucováním podle své chuti :)
Já obyčejně přidávám 2 čajové lžičky mletého kmínu a umeoctu, cca 3 polévkové lžíce mleté kouřové papriky a tamari, špetku lahůdkového droždí.

Vaříme 20 minut, poté zahustíme hraškou nebo kukuřičným škrobem (není nutné), případně dochutíme a můžeme se do našeho guláše pustit :)

Ideální je s pečivem, já jsem použil domácí celozrnný pohankový chléb.

Dobrou chuť :)


Are you very hungry and need quickly to cook something? 
This goulash you can make within half an hour. 
On this delicacy i used: 
- About 10 potatoes 
 - 1 piece of smoked tempeh
 - Sweet smoked paprika powder
 - Ground cumin 
- Salt
 - Pepper
 - Allspice (3 pcs)
 - Bay leaf (4 pcs)
 - 2 onions 
- Garlic (3 cloves)
 - Oil
 - Ume vinegar
 - Nutrition yeast
 - Tamari 
- Hraška (pea flour) to thicken or corn starch (not necessary)The hardest job is to peel the potatoes and cut them into small pieces :) 
Then chop the onion and garlic and sear them in hot oil in a pot for about 3 minutes. 
Tempeh also cut into small cubes and sear another 2 minutes. Add salt, pepper, bay leaf and allspice, sprinkle with pepper and pour a little tamari. 
Pour about two liters of hot water, add potatoes and you can start to season your stew based on your taste :) 
I usually add 2 tsp of ground cumin and ume vinegar, about 3 tbsp smoky paprika and tamari, pinch of nutrition yeast. 
Boil 20 minutes, then thicken it with pea flour or corn starch (not necessary), season if needed, and we can start to enjoy our stew :)It is ideal with bread, i used homemade whole grain buckwheat bread.Enjoy your meal :)



Žádné komentáře:

Okomentovat