Blockquote

pátek 11. září 2015

Cizrna na kari s kokosovým mlékem a rýží - pikantní pochoutka, která zahřeje / Curry chickpeas with coconut milk and rice - spicy delicious dish, which warms up

 Tohle jídlo je opravdová pochoutka, která je nejen zdravá, ale i výborně chutná.
Navíc vás dokonale zahřeje.

Na cca 4 porce budeme potřebovat:

- cizrna (cca 250 g)
- chilli
- sůl
-  česnek
-  zázvor
- kardamon
- římský kmín
- koriandr
- kurkuma
- citrónová šťáva
- cibule
- garam masala koření
- rajčatový protlak (3 polévkové lžíce)
- kokosové mléko (plechovka)
- rýže (500 g)

Den předem si naložíme cizrnu (na cca 12 hodin).

V hrnci si rozpálíme olej. Přidáme do něj propasírovaný česnek (alespoň 5 stroužků) spolu s nastrouhaným zázvorem (velikosti palce) a promícháme.

Přidáme na jemnou nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Stáhneme plamen na minimum a přidáme suché koření ( od každého alespon 1 čajovou lžíci)- chilli, kardamon, římský kmín, koriandr, kurkumu, garam masala koření.

Asi minutu restujeme.  Přidáme 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku a cca minutu vše promícháme, dokud nezískáme hustou curry pastu.

Poté zalijeme cca litrem vody. Vložíme cizrnu, kokosové mléko a vaříme cca 20 minut.
Mezitím si uvaříme rýži. Dochutíme solí, citrónovou šťávou, kořením garam masala.

Dobrou chuť :)

This dish is real delicacy, which is not only healthy, but also really tasty.
Besides it definitely heats you up.

For cca 4 portions we need:

- chickpeas (250 g)
- chilli
- salt
- garlic
- ginger
- cardamom
- sugar
- cumin
- coriander
- turmetic
- lemon juice
- onion
- garam masala spice
- tomato puree ( 3 tbsp)
- coconut milk (can)
- rice (500 g)

Soak the chickpeas the day before (cca for 12 hours).

In a pot we heat up the oil. Add smashed garlic (4 cloves at least) together with ginger (thumb size) and stir together. Add thin chopped onion and make it soften.

Turn down the flame to minimum and add dry spice (at least 1 tsp for each one) - chilli, cardamon, cumin, coriander, turmetic, garam masala.

Sear for a minute. Pour 3tbsp of tomato puree and cca 1 minute stir everything, till we get thick curry paste.

Then pour it with cca liter of water. Add chickpeas, coconut milk and boil for cca 20 minutes.
Meanwhile we cook rice accordingly. Season with salt, lemon juice and garam masala.

Enjoy it :)


Žádné komentáře:

Okomentovat